house pool

Resa med Beridna Högvakten till Skåne och Köpenhamn

Dag 1

Vi flyger från Bromma till Malmö på morgonen och åker till en av Sveriges mest framstående travtränare Joakim Lövgrens moderna och växande anläggning med ca 100 hästar idag. Största segern vann han 2011 på Solvalla med Brioni som samma år utsågs till årets häst. Totalt sprang Stall Lövgrens hästar in 11 miljoner kronor under 2019 och 2020 har börjat bra.

Vi reser vidare till Jägersro Trav & Galopp för lunch, får en specialvisning av anläggningen, ser de fina galoppstallen och träffar en av deras tränare.

På eftermiddagen stannar vi till vid Katrinetorps vackra trädgårdar och åker därefter vidare till Köpenhamn. Vi bor centralt på det fyrstjärniga Hotell Phoenix och på kvällen njuter vi av en gemensam trerätters middag i charmiga Nyhavn vid vattnet.

Dag 2

Vi får en egen unik guidning av Christian den VII:s Palats som är en del av den danska kungafamiljens residens på Amalienborgs slott. Värt att notera är att palatset vanligtvis inte är öppet för allmänheten. Vi får vi njuta av de finaste rokokointeriörer från 1750-talet som finns i Europa och får se tolv av palatsets rum med den överdådiga Stora salen som höjdpunkt. Här firas den årliga Nyårstaffeln och här finns också det ursprungliga Flora Danica porslinet Rosen.

Palatset används till representation av HM Drottningen sedan 1996.  

Därefter beger vi oss till Louisiana Museum of Modern Art i Humlebaek, som har en av Skandinaviens största moderna konstsamlingar och en vacker skulpturpark. Museets butik nominerades nyligen till en av de mest framstående i sitt slag, ett lysande tillfälle för oss att botanisera.

Vi får en inspirerande visning på engelska med egen guide av muséets tillfälliga utställning ”Fantastiska surrealistiska kvinnor” med verk av bland andra Frida Kahlo, Meret Oppenheim och Leonora Carrington.

Tid finns för lunch på egen hand, promenad i parken och att handla i butiken innan bussen går tillbaka till Köpenhamn.

På kvällen samlas vi på hotellet för ett besök på ett lokalt mikrobryggeri och danskt gemyt i form av ölprovning.

Middag på egen hand – vi ger gärna förslag.

 

Dag 3

Ytterligare en höjdpunkt står på dagens program: Christiansborg slotts stallar och slottsvisning. Vi får en unik visning av stallet, hästarna och sadelkammaren, och detta med den mest kunnige ciceronen av dem alla: Kungliga slottets stallmästare. Från stallet promenerar vi till slottet där våra guider väntar för att visa oss runt.

Åter i stallarna överraskas vi av en ”Pölsevagn”, speciellt för oss, här förser vi oss med flera sorters danska korvar. Därefter egen tid i Köpenhamn.  

På kvällen möts vi för en god middag tillsammans.

 

Söndagen den 13 september

Beger vi oss efter frukost från Köpenhamn till Flyinge Kungsgård mellan Lund och Eslöv, en av Sveriges tre Riksanläggningar tillsammans med Ridskolan Strömsholm och Wången. Ett centrum för utbildning och avel. Värt att notera är att Flyinge är region Skånes näst största evenemangsarrangör räknat till antalet dagar. Dags för denna resas sista specialvisning.

Vi avrundar resan med lunch på den trevliga krogen Gastro Gaspari, upptagen i White Guide 2019 med rubriken ” För ryttare och matälskare”.  Därefter tar vi oss till Malmö flygplats för att resa åter till Stockholm.

Fakta om resan

Flygtider:

Kommer detaljer längre fram.

Hotell: 4-stjärniga Hotell Phoenix, Bredgade 37, 1260 Köpenhamn.

Måltider: De middagar som ingår inkluderar 2 glas vin eller öl och vatten till maten. De luncher som ingår inkluderar alkoholfri dryck.

Guider och entréavgifter : Svensktalande guidning ingår på alla besök i Sverige.

Engelsktalande guide ingår på alla besök i Danmark. Samtliga entréavgifter ingår.

Tänk på att: Ta med bekväma skor – vi kommer att promenera en hel del under resans gång.

Ta med pass - och kontrollera att det är giltigt.

 

Pris: 15. 675 kronor per person i dubbelrum

Tillägg för person i enkelrum 1. 600 kronor

 

Avbeställningsskydd: Om du/ni vill boka avbeställningsskydd går det bra att göra det vid anmälan till resan. Det kostar 6% av resans pris. Skriv bara i mailet eller tala om det vid telefonsamtalet så ordnar vi det. Observera att vi behöver då även uppgift om de sex första siffrorna i personnumret.

 

Anmälan till medlemsresan: Fram till och med den 30 juli kan du/ni anmäla er per mail till [email protected]  eller ringa 08-332276.

Du behöver bli medlem i Beridna Högvakten för att resa med. Det blir du enkelt till en blygsam summa av 250 kr/år. Du anmäler dig enkelt här: https://www.beridnahogvakten.se/bli-medlem/

Besked om du/ni kommit med skickas så snart som möjligt därefter.

Vi reserverar oss för eventuella prishöjningar.

 

Detaljerad information:

Vi besöker det danska hovstallet i Köpenhamn, de kongelige stalde, som ligger vid Christiansborgs slott. Vi får vår egen stallvisning av Kungliga Slottets stallmästare. I stallet får vi träffa ett antal altkladruberhästar från Kladrubystuteriet i Tjeckien. Dessa används som körhästar vid högtidliga ceremonier. I stallet finns även flera vackra kungliga vagnar från 1700- och 1800-talet. 

Christiansborgs slott

I samband med besöket på danska hovstallet får vi även en visning av Christiansborgs slott. Slottet ligger på anrika Slotsholmen, som i 800 år varit centrum för makten i Danmark. I dag använder drottningen slottet till officiella högtidligheter, som galamiddagar och statsbesök. Slottet inhyser också parlamentet, folketinget, och statsministeriet.

Louisiana konstmuseum

Vid vårt besök på detta fantastiska konstmuseum pågår en utställning om kvinnliga surrealister från Meret Oppenheim till Frida Kahlo. Men varför heter museet Louisiana? Jo, det ursprungliga huset på tomten byggdes 1855 och namngavs av ägaren, Alexander Brun. Han var gift tre gånger – och alla fruarna hette Louise!

Flyinge stuteri

Vi besöker Flyinge mellan Lund och Eslöv, svenskt hästsportcentrum för avel, evenemang, forskning och utbildning – ett veritabelt Mecka för hästintresserade. Här rids också en del av Beridna Högvaktens hästar in. År 1661 blev Flyinge Kungsgård ett statligt stuteri på initiativ av Karl X Gustav, och förblev i statlig regi ända till 1980-talet.  Vi får en egen visning.

Amalienborgs slott

Amalienborgs slott består av fyra separata rokokopalats som ligger runt ett åttkantigt torg och är den danska kungafamiljens residens under vinterhalvåret. Slottet har fått sitt namn efter drottning Sofia Amalia då det under 1600-talet låg ett slott uppfört åt henne på platsen. Det brann ner 1689 och de nuvarande palatsen uppfördes i mitten av 1700-talet.